Haba dan kepanasan melampau boleh memusnahkan enzim, antibodi dan
komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu. Oleh itu perahan susu
ibu yang disejukkan atau dibekukan perlu dicairkan dengan kaedah yang
betul untuk mengurangkan kehilangan nutrien daripadanya.
Ikuti langkah-langkah berikut
1. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk;
Ikuti langkah-langkah berikut
1. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk di dalam peti sejuk;
Lalukan bekas/botol susu di bawah aliran air pili untuk beberapa ketika.
Rendam botol di dalam bekas/mangkuk berisi air panas/air didih selama
5 minit. Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingini,
tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika.Jika anda
dapati susu di dalam botol terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan botol
beberapa ketika untuk mencampurkan bahagian2 yang terpisah dan
menyamaratakan suhunya.Rasai suhunya sekali lagi sebelum menyusukan
bayi anda
2. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk beku (freezer);
2. Untuk susu perahan yang disimpan di bahagian sejuk beku (freezer);
Turunkan beberapa botol (ikut keperluan) susu beku daripada bahagian
sejuk beku (freezer) ke rak atas bahagian sejuk di dalam peti sejuk anda
pada sebelah malam supaya pencairan boleh berlaku secara perlahan-lahan.
Ini juga akan menjimatkan masa pencairan apabila hendak memberikan
kepada bayi nanti. Apabila bersedia untuk memberikannya kepada bayi,
keluarkan 1 botol daripada peti sejuk dan cairkan serta panaskan susu
seperti langkah 1 di atas.
TIPS PENTING:
Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan (pastikan tarikh perahan
susu dicatat pada botol/bekas sebelum menyimpan susu).Cairkan dan panas
kan susu perahan hanya dalam kuantiti yang diperlukan sahaja.Susu yang
sudah dicairkan dan dipanaskan tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk
semula (walaupun tidak diminum oleh bayi). Susu ini perlu dihabiskan dalam
masa 4-6 jam.
Susu perahan yang tidak habis diminum oleh bayi boleh disimpan (dalam
Susu perahan yang tidak habis diminum oleh bayi boleh disimpan (dalam
suhu bilik) untuk tempoh 2-3 jam dan beri kepada bayi pada penyusuan
seterusnya.Susu beku yang telah diturunkan ke bahagian sejuk peti sejuk
tidak boleh dibekukan semula. Susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh
24 jam (dikira daripada masa menurunkannya daripada bahagian sejuk beku).
Susu yang telah disimpan di dalam peti sejuk hanya bertahan selama 7 hari.
Susu yang telah disimpan di dalam peti sejuk hanya bertahan selama 7 hari.
Selepas 7 hari susu yang belum sempat digunakan boleh dinaikkan ke
bahagian sejuk bekuuntuk memanjangkan tempoh penyimpanannya. Tetapi
bau dan rasanya mungkin sedikit berubah kerana susu yang disimpan lama
di dalam peti sejuk boleh menyerap bau daripada peti sejuk.
TIDAK BOLEH!!!:
TIDAK BOLEH panaskan susu perahan terus di atas api dapur.
TIDAK BOLEH panaskan di dalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven).
TIDAK BOLEH!!!:
TIDAK BOLEH panaskan susu perahan terus di atas api dapur.
TIDAK BOLEH panaskan di dalam ketuhar gelombang mikro (microwave oven).
TIDAK BOLEH didihkan susu perahan.
Sebab & alasan: susu akan menjadi terlalu panas dan boleh mencederakan
Sebab & alasan: susu akan menjadi terlalu panas dan boleh mencederakan
bayi, komposisi nutrien juga akan termusnah oleh kepanasan melampau
SET PENYUSUAN UNTUK IBU YANG INGIN MENAMBAH SUSU BADAN
SET PENYUSUAN UNTUK IBU YANG INGIN MENAMBAH SUSU BADAN
![]() |
KLIK DISINI |
Ingin memiliki stok susu EBM yang banyak dan perlukan bantuan?? Jangan segan silu untuk menghubungi
saya kerna saya akan berikan lebih banyak lagi tips eksklusif untuk perbanyakn lagi susu anda.
Sila hubungi saya seperti dibawah;
saya kerna saya akan berikan lebih banyak lagi tips eksklusif untuk perbanyakn lagi susu anda.
Sila hubungi saya seperti dibawah;
No comments:
Post a Comment